fbpx

Sağlam gözlər üçün bu qidaları mütləq istehlak edin… Gözlərimizi gücləndirən 7 təsirli qida – ARMY.AZ

Army.az-a istinadən bildiririk ki

3 Baxış ✓.

Son illərdə göz sağlamlığımızı təhdid edən amillər sürətlə artmaqdadır. Fasiləsiz uzun müddət kompüter və telefon ekranlarına baxmaq, günəşin zərərli şüalarına məruz qalmaq, qeyri-sağlam qidalanma və gecə gec yatmaq; Bədənimizin ən mühüm hiss orqanlarından biri olan gözlərimiz getdikcə pisləşir. Sağlam torlu qişa təbəqəsi olmadan gözlərimizin təbii görmə funksiyasını yerinə yetirməsi mümkün deyil. Yanlış həyat vərdişləri retinaya zərər verir.

Bəzi qidaların gözləri gücləndirməsində önə çıxdığını ifadə edən Göz Sağlamlığı və Xəstəlikləri Mütəxəssisi Prof. Dr. Ayşe Öner sağlam gözlər üçün süfrəmizə daxil etməli olduğumuz 7 təsirli qidanı sadaladı.

Kök

Kök əsrlərdir gözlərə faydalı olduğu bilinən qidalardan biridir. Bol A vitamini ehtiva edən, B, C, D və E vitaminləri ilə zəngin olan yerkökü, tərkibindəki karoten, şəkər və fosforla da göz sağlamlığına qatqı təmin edir. Gözlərimizi qorumaq və gücləndirmək üçün gündə bir və ya iki orta boy kök yemək kifayətdir.

YUMURTA

Yumurta güclü protein, vitamin və antioksidant mənbəyidir. Həm də C və E vitaminləri ilə zəngin qidalardan biridir. Tərkibindəki əhəmiyyətli miqdarda sink sayəsində gözlərimiz üçün bir xəzinə rolunu oynayır və göz xəstəlikləri riskini azaldır. Tərkibindəki lutein və zeaksantin də makula degenerasiyasına qarşı qoruyur. Gündə bir yumurta yemək göz sağlamlığını dəstəkləyir.

YAŞIL TƏRƏVƏZLƏR

Bütün yaşıl tərəvəzlər göz sağlamlığı üçün yaxşıdır. İspanaq, kahı, kələm, brokoli və Brüssel kələmi kimi tərəvəzlər tor qişa üçün xüsusilə faydalıdır, çünki onların tərkibində beta karoten, lutein və zeaksantin var. Tərkibindəki yüksək C və E vitamini ilə də göz sağlamlığına böyük töhfə verirlər.

Sitrus meyvələri

Göz sağlamlığı üçün tərəvəz istehlakı qədər meyvə istehlakı da vacibdir. Bu nöqtədə ən yaxşı seçim, şübhəsiz ki, sitrus meyvələridir. Naringi, portağal, limon və qreypfrut kimi sitrus meyvələri tərkibindəki yüksək miqdarda C vitamini sayəsində göz sağlamlığı üçün faydalıdır və tor qişa problemlərinin qarşısını alır.

Limon

Mümkünsə, gündə ən az 5 porsiya tərəvəz və ya meyvə istehlak edilməlidir. Zəngin C vitamini qaynağı olan sitrus meyvələri başda olmaqla tərəvəz və meyvələri səhər yeməyi daxil olmaqla hər yeməkdə istehlak etməyə diqqət etmək lazımdır. Gündəlik tərəvəz və meyvələrin ən azı iki hissəsi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər və ya portağal, limon və ya pomidor kimi sitrus meyvələri olmalıdır.

QIRMIZI ƏT

Göz sağlamlığı üçün ət istehlakına laqeyd yanaşmaq olmaz. Zülal, dəmir və sinklə zəngin olan qırmızı ət də B qrupu vitaminlərinin mühüm mənbəyidir. Qırmızı ətdə olan, qan azlığının qarşısını alan və tərkibindəki dəmirlə qan istehsalını dəstəkləyən B12 vitamini sinir sistemində də mühüm rol oynayır. Qırmızı ət istehlakı bədənin sink ehtiyacını böyük ölçüdə ödədiyi üçün onun göz sağlamlığı üçün faydaları qaçılmazdır. Qırmızı ət həftədə 2-3 dəfə istehlak edilməlidir. İdeal gündəlik ət istehlakı 70-100 qramdır.

BALIQ

Digər heyvan mənşəli qidalardan fərqli olaraq, balıq doymuş yağ əvəzinə doymamış yağ turşuları adlanan omeqa3 yağ turşularını ehtiva edir. Omega3 bədən tərəfindən istehsal olunmayan və daha çox balıqda olan son dərəcə faydalı bir yağdır. Balığın tərkibində olan omeqa-3 və digər antioksidant maddələr tor qişanın sağlamlığı üçün vacibdir və eyni zamanda bizi göz quruluğundan qoruyur. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, həftədə iki dəfə balıq yeyən insanlarda makula degenerasiyası və quru gözlər daha az baş verir.

Balıq yağda həll olunan vitamin və minerallarla da zəngindir. Balıqda bol miqdarda A, B qrupu vitaminləri (B1, B2, B6, B12), D, K vitaminləri və yod var. Hər növ balıq göz sağlamlığı üçün faydalı sayılsa da, yağlı balıqlar sinfinə aid olan tuna, qızılbalıq, hamsi, ətirşah, sardina, alabalıq və skumbriyaya üstünlük verilməlidir.

Qoz-fındıq

Araşdırmalara görə; Gözlər üçün faydalı olan digər qida növü də qoz-fındıqdır. Fındıq göz sağlamlığı üçün son dərəcə faydalıdır, çünki tərkibində antioksidantlar var. Onlar həmçinin yüksək Omega-3 tərkibinə malikdirlər. Püstə, badam, fındıq, qoz, anakardiya və günəbaxan tumlarında yüksək miqdarda lutein var. İdeal olaraq; Qoz-fındıqları bütöv qovurmadan çiy istehlak etməkdir. Makula degenerasiyası başlayan insanlara gündə bir ovuc qoz-fındıq istehlak etmələri tövsiyə olunur.



Mənbə: ARMY.AZ

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu

BEY.AZ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin