Ana südü necə saxlanılır və körpəyə necə veriləcək?
İlk növbədə qeyd etmək lazımdır ki; Körpənin ana südünü ən təbii, ən sağlam, ən təzə, ən rahat və qənaətli şəkildə almasının yolu körpəni birbaşa əmizdirməkdir. Ancaq bəzi hallarda bu baş verə bilməz və ana südü əmilir və sonra körpəni qidalandırmaq üçün saxlanılır.
Gələcək analar üçün saxlama şərtləri və hazırlıq mərhələlərini tərtib etdik.
Ana südü nasosu necə olmalıdır?
Bazarda geniş çeşiddə sağım nasosları mövcuddur. İqtisadi şəraitdən asılı olaraq, ikiqat nasos əldə etmək həm vaxta, həm də enerjiyə qənaət edə bilər.
Ana südü saxlama qabları necə olmalıdır?
Mümkün toksinlərin qarşısını almaq üçün 3 və ya 7 rəqəmli təkrar emal işarəsi ilə göstərilən endokrin pozucu Bisfenol-A (BPA) ilə hazırlanmış qabları seçməyin.
Yumşaq, yarı bulanık və 5 rəqəmli geri dönüş simvolu olan və/və ya qabın altındakı PP (polipropilen) hərfləri ilə göstərilən məhsulları seçə bilərsiniz.
Süd verdiyiniz qabın və ya torbanın üzərinə südünüzü qoymadan əvvəl tarix və saati yazmaq vacibdir ki, ifadə etdiyiniz südün müddətini təyin edə biləsiniz.
Ana südü necə saxlanmalıdır?
Körpəyə birbaşa süd verə, soyuducuya qoya və ya dondura bilərsiniz.
İfadə 22 dərəcə otaq temperaturunda 8 saat – süd ən az 6 üçün təzəliyini qoruyur. Hava istiliyi artdıqca bu zaman azalacaq. Körpə bu südü bitirməyib bir az tərk etsə, qalan məbləği soyuducuya qoyub yenidən körpəyə verə bilərsiniz.
Fərqli vaxtlarda ifadə olunan süd eyni qabda toplana bilər. Ancaq burada düşünülməsi lazım olan şey, soyuğa soyuqluğu əlavə etməkdir; yəni, yeni süd verilmiş süd, köhnəsinə əlavə edilməzdən əvvəl soyudulmalıdır. Fərqli vaxtlarda ifadə edilən südlər otaq temperaturunda saxlanarsa, bir -birinə əlavə edilə bilər.
Körpəyə soyudulmuş süd verməzdən əvvəl süd qabını qaynar suyun altında və ya qaynamayan sobada qızdırılan suyun bir hissəsində qızdırmaq olar. Mikrodalğalı sobadan istifadə etməyin.
Saxlanılan süd zamanla iki qata bölünə bilər, bu normaldır; Dairəvi bir şəkildə yumşaq bir şəkildə sarsıtdığınız zaman, təbəqələr birləşir.
Südün rəngi fərqli günlərdə fərqli görünə bilər, bu normaldır; Ana südünün rəngi istehlak olunan qidaya görə dəyişə bilər.
Dondurucuya daxil olan süd genişlənir. Buna görə də, süd dondurulacaqsa, qablar ağzına qədər doldurulmamalıdır. Bir körpə hər qidalanma üçün təxminən 60-120 ml -dir. süd içəcək; Hər qabda 60 ml. saxlanıla bilər. Soyudulmuş süd əvvəl dondurulmuş süd əlavə edilə bilər.
Dondurulmuş südü əritməyin ən sağlam yolu, bir gecədə soyuducu hissəsinə qoymaqdır. Fövqəladə hallarda dondurulmuş südün soyuq axan suyun altında yavaş -yavaş əriməsini gözləmək olar.
Yerə qənaət etmək üçün sağım çantaları yanlarına yerləşdirilə bilər.
Bəzi analar, südləri əriyəndən və ya bir müddət gözlədikdən sonra sabun kimi iy verdiklərini və daddıqlarını söyləyə bilərlər. Bu anaların südlərində yağları parçalayan lipaz fermentinin yüksək olduğu düşünülür. Belə süd tamamilə təhlükəsizdir və körpəyə verilə bilər.
Dondurulmuş süd əridildikdən sonra soyuducuda 24 saat saxlanıla bilər. Ancaq yenidən dondurulmamalıdır.
Təzə ana südü demək olar ki, bütün təmas bakteriyalarını, virusları və göbələkləri öldürdüyü üçün nasos hissələrini, qablarını və ya şüşələrini sterilizasiya edin. Bu materialları sabun və su ilə yumaq və ya qabyuyan maşına qoymaq kifayətdir.