Son illərdə sağlam qidalanma ilə bağlı aparılan araşdırmalar göstərib ki, yumurtanın rənginin qida dəyəri ilə çox az əlaqəsi var. Sarı, ağ və qəhvəyi yumurtalar fərqli görünsə də, ən sağlam yumurtanın əslində tamamilə fərqli bir növ olduğu ortaya çıxır. Yaxşı, ən sağlam yumurta hansıdır?
Yumurta qabığının rəngi toyuq cinsindən asılı olaraq dəyişir. Ağ yumurtalar ümumiyyətlə ağ tüklü toyuqlardan, qəhvəyi yumurtalar isə qəhvəyi tüklü toyuqlardan gəlir. Ancaq bu rəng fərqinin qida dəyəri baxımından çox da əhəmiyyəti yoxdur. Əksinə, toyuqların yetişdirildiyi mühit, yedikləri qida və həyat tərzi yumurtaların sağlam olub-olmadığını müəyyən edən amillərdir.
MƏLUM OLDU ki, BU ƏN SAĞLAM YUMURTADIR
Araşdırmalar göstərib ki, ən sağlam yumurtalar üzvi və sərbəst gəzən toyuqlardan alınan yumurtalardır. Bu toyuqlar qidalanmalarına mane olacaq kimyəvi maddələrdən təmizlənmiş təbii mühitdə yetişdirilir. Beləliklə, yumurta daha çox Omeqa-3, daha az doymuş yağ və daha keyfiyyətli protein ehtiva edir.
Üzvi yumurtalar mavi və ya yaşıl rəngdə ola bilər. Bu rəngli yumurtaların daha sağlam olduğu sübut edilmiş fakt olmasa da, mütəxəssislər tərəfindən belə qəbul edilir.
OMEGA-3 SAXLAMA
Üzvi və sərbəst gəzən toyuqların yumurtaları adi yumurtalara nisbətən daha çox Omeqa-3 yağ turşusunu ehtiva edir. Omeqa-3 ürək sağlamlığını qoruyan və beyin funksiyasını dəstəkləyən mühüm yağ turşusudur. Bundan əlavə, bu yumurtalar A vitamini və D vitamini ilə daha zəngindir.
YÜKSƏK KEYFİYYƏTLİ ZÜLAL
Sərbəst toyuqların yumurtaları yüksək keyfiyyətli protein təmin edir. Tərkibindəki yüksək protein tərkibi əzələ quruluşunu gücləndirməyə, immunitet sistemini dəstəkləməyə və hüceyrələrin bərpasına kömək edir. Bundan əlavə, bu zülallar bədənin ehtiyac duyduğu balanslaşdırılmış miqdarda əsas amin turşularını ehtiva edir.
KİMYİ MADDƏLƏRDƏN UZAQ
Üzvi yumurtalar adətən hormonlar və ya antibiotiklər istifadə edilmədən istehsal olunur. Sərbəst gəzən toyuqlar təbii mühitdə yetişdirilir və beləliklə, zərərli kimyəvi maddələrdən uzaq saxlanılır. Beləliklə, yumurtalar daha təbii və qidalıdır.
MƏZMUN RƏNGDƏN DAHA ƏHƏMİYYƏTLİDİR
Nəticədə, yumurtanın rəngi qida dəyərindən çox daha az əhəmiyyət kəsb edir. Əhəmiyyətli olan yumurtanın istehsal olunduğu şərtlərdir. Ən sağlam yumurtalar sərbəst gəzən toyuqlardan əldə edilən və üzvi üsullarla istehsal edilən yumurtalardır.
Beləliklə, sarı, ağ və ya qəhvəyi yumurta arasında seçim edərkən sağlamlığınız üçün ən yaxşı seçim toyuqların həyat tərzinə və qidalanmasına diqqət yetirməkdir.