Zəncəfil Çayının Faydaları
Zəncəfil çayının faydaları digər bitki çayları kimi orqanizmə bir çox faydası olan çaydır. Bir bitki olaraq zəncəfilin də bir çox faydası var. Zəncəfil ədviyyat kimi də istifadə olunur. Bir sıra xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunur. Çaydan başqa ədviyyat xüsusiyyəti ilə bu bitki yeməkdə də istifadə olunur.
Zəncəfil çayı nə üçün faydalıdır?
Zəncəfil çayı soyuqdəyməni yüngülləşdirir, tərləmə yaradır, bu da qızdırması olan insanların qızdırmasını azaltmağa kömək edir. Boğaz ağrılarına da yaxşı təsir edən zəncəfil çayı ürəkbulanmanı da aradan qaldırmağa kömək edir. Tənəffüs yollarının açılmasını asanlaşdırır. Dəniz xəstəsi insanların zəncəfil çayı içməsi ürəkbulanma və başgicəllənməyə yaxşı təsir edəcək. Revmatizmin müalicəsini dəstəkləyir və əzələ ağrılarına çox xeyirlidir. Qan şəkərini aşağı salır və qan dövranını sürətləndirir.
Zəncəfil çayı necə hazırlanır?
Bir zəncəfilin qabığı təmizlənir. Su qaynadılır və zəncəfil dilimləri qaynar suya atılır. Təxminən 15-20 dəqiqə dəmləndikdən sonra süzülür və içilir. Dadı acıdırsa, bal ilə şirinləşdirilə bilər.
Zəncəfil Çayının Sağlamlığa Faydaları
Zəncəfilin son illərdə çox artan xərçəngdən qoruduğu bilinir. Xüsusilə ürəkbulanmanı aradan qaldırmaq qabiliyyəti ilə tanınır. Mədə xəstəlikləri və həzmsizlik kimi xəstəliklərin müalicəsində kömək edir. Ürək sağlamlığını qoruyan zəncəfil çayı sümük sağlamlığını da qoruyur. Həzm sisteminə müsbət təsir göstərən bu çay böyrəkləri də qoruyur. Zəncəfil çayı içmək hamiləlik dövründə ürək bulanması yaşayanlara və ya xəstəlik zamanı ürəkbulanma problemi ilə qarşılaşanlara kömək edəcək.
Zəncəfil Çayının Yan Təsirləri və Zərərləri
Bitki çaylarının faydaları çoxdur, lakin bəzi hallarda zərərli də ola bilər. Ona görə də bitki çaylarını içməzdən əvvəl həkimə müraciət etmək lazımdır. Lakin zəncəfil çayı digər bitki çaylarından fərqli olaraq çox yan təsirləri olmayan çaydır. Təzyiq, şəkər və ürək xəstəliyi olanlar zəncəfil çayından istifadə etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər. Bu çay lazım olandan çox istehlak edilərsə, bəzi problemlər yarada bilər. Bunlar ishal, sinə yanması və ağızda yanma hissidir. Qan durulaşdırıcı xüsusiyyətlərə malik olduğundan əməliyyatdan sonra istifadə edilməməsi tövsiyə olunur.
Digər bitki çayları haqqında məqalələrimizi oxumağı unutmayın.