C vitamininin ən yaxşı mənbələri
Qışda sağlam qalmağın yolu C vitamini mənbəyi olan qidaların istehlakını artırmaqdır. Bunun ən sürətli yolu, şübhəsiz ki, meyvə və tərəvəzlərdir. Beləliklə, bütün ailə üçün sağlam qidalanma rejiminə başlaya bilərsiniz.
C vitamininin ən yaxşı mənbələri hər mövsüm istehlak etməli olduğumuz qiymətli bir sıra qidalardır; Ancaq bu qidalara, xüsusilə soyuq aylarda daha çox ehtiyacımız var. Təbii formada C vitamininin ən yaxşı mənbələri sağlamlığımız üçün bir çox fayda təmin edir, məsələn, günəş işığının bədən tərəfindən faydalı şəkildə udulmasını dəstəkləyir.
Gündəlik C vitamini ehtiyacını necə qarşılamaq olar?
Vitamin həbləri C vitamini istehlak etməyin ən sürətli yolu kimi görünsə də, bu şəkildə qəbul etdiyiniz vitaminin çoxu ifrazat sisteminizdən xaric olur. Bununla belə, C vitaminini mütəmadi olaraq qəbul edib bədəninizdə saxlamaq lazımdır.
Bir çox təzə və yerli istehsal olunan tərəvəz və meyvələr C vitamininin ən yaxşı qaynaqlarıdır və C vitamininin ən zəngin qaynaqlarıdır. C vitamini müxtəlif formalarda da tapıla bilər. Tərkibində həblərdə olduğu kimi tərəvəz və meyvələrdə olan C vitamini yoxdur.
C Vitamininin Faydaları
C vitamininin faydaları saysız-hesabsızdır. C vitamininin əsas faydaları immunitet sisteminizi gücləndirməsi və sinqa xəstəliyinin qarşısını almasıdır. Bəs, C vitamininin başqa faydaları nələrdir? Budur bir xatırlatma:
- Zədələnmiş hüceyrələrimizi bərpa edərək ömrünü uzadır ki, bu da əslində ömrümüzün də uzadılması deməkdir.
- İmmunitet sisteminizi qoruyur; Sizi infeksiyalardan və xəstəliklərdən qoruyur.
- Bədəninizin dəmiri mənimsəməsinə imkan verir.
- Stress və təzyiq altında bədəni dəstəkləyir.
- Nörotransmitterlər istehsal edərək beyin funksiyalarını və əhval-ruhiyyəni tənzimləyir.
- Əvvəlcə böyüməyə kömək edir, sonra toxumaları qoruyur və yaraların sağalmasına kömək edən kollagenin əsas mənbəyidir.
- Qanaxmanı idarə edir və yaraları sağaldır.
- Güclü qan təmizləyicidir.
- Güclü bir antioksidandır, bədəninizi qoruyur, xüsusilə gözlər üçün faydalıdır, xolesterolu aradan qaldırmağa kömək edir və DNT-ni qoruyur.
Gündəlik C vitamini təmin edən qidalar
C vitamininin tövsiyə olunan gündəlik miqdarı 100 qramdır. Bu məbləği sağlam qidalanma yolu ilə əldə etmək daha yaxşıdır. Hər gün 2-3 meyvə və ya 3-5 tərəvəz yemək kifayət qədər C vitamini almaq üçün kifayətdir. Burada C vitamini mənbəyi olan qidalar var.
Tərkibində C vitamini olan meyvələr
Quava: Bu lezzetli meyve C vitamini kaynağı olarak görmezlikten gelinse de bir Guava’da yaklaşık 200 gr C vitamini bulunur. Ayrıca lenfler için yararlıdır ve sindirimi kolaylaştırır.
Kivi: Zəngin bir C vitamini mənbəyi olan kivi bədəndən lazımsız natriumun çıxarılmasına kömək edir və beləliklə həzmi asanlaşdırır. Həmin gün ehtiyacınız olan C vitamini miqdarını qarşılamaq üçün bir kivi kifayətdir.
Papaya: Həzm sisteminə uyğun olan papaya qidaları, xüsusilə zülalları asanlıqla həzm etməyə imkan verir. C vitamini ilə zəngin olmaqla yanaşı, dərini də təmizləyir. Bir papaya gündəlik C vitamini ehtiyacınızı qarşılayır.
sitrus: Portağal, limon, qreypfrut, naringi və berqamot C vitamininin ən məşhur qaynaqlarıdır. Siz də bu meyvələrin şirələrini içərək ehtiyacınız olan C vitamini əldə edə bilərsiniz. Uzun illər ingilis dənizçiləri bu meyvələri sıxıb suyunu içərək C vitamini çatışmazlığı mənasını verən sinqa xəstəliyinin qarşısını alıblar. 3 şirin limon gündəlik C vitamini ehtiyacınızı qarşılayır.
Tərkibində C vitamini olan tərəvəzlər
Kələm: Dənizçilər üçün başqa bir böyük ixtira kələm idi. Uzun müddət sinqaya qarşı kələmdən də istifadə edirdilər. Bütün kələm növləri, xüsusən də ağ kələm C vitamini ilə çox zəngindir.
bibər ailəsi
Yaşıl bibər: Bütün bibər növləri kimi bolqar bibəri, xüsusilə qırmızı və sarı növlər C vitamini ilə zəngindir. Onları çiy yemək daha yaxşıdır, çünki hətta yaşıl bibər də saxlandıqda və ya bişirildikdə tərkibindəki C vitamininin 30 faizdən çoxunu itirir. Bir ədəd bolqar bibəri gündəlik C vitamini ehtiyacınızın dörddə üçünü ödəyir.
Acı bibər: Bu bibərlər C vitamini baxımından sitrus meyvələrindən daha zəngindir. İki tək acı bibər 1 portağala bərabərdir. Onu ağ liflərdən və toxumlardan təmizləyərək yeməlisiniz. Həm də unutmayın ki, qurudulmuş acı bibərdə C vitamininin izi belə yoxdur.
Kələm: Əsl zənginliyi tərkibində olan beta-karotin (vitamin A tetikleyicisi) olsa da, bir kasa kələm gündəlik C vitamini ehtiyacınızı qarşılayır. Müntəzəm olaraq yemək faydalıdır.
Brokoli: Bədəninizi xərçəngdən qoruyan brokkoli lif və digər qida maddələri baxımından da çox zəngindir. Bir kasa brokoli bütün C vitamini ehtiyaclarınızı qarşılayır. Bununla belə, onu çox bişirməməlisiniz, çünki onu bişirməklə onun qida dəyərini demək olar ki, yarıya qədər azaldacaqsınız.
Böyürtkən ailəsi: Böyürtkən və bu ailənin bütün meyvələri C vitamininin zəngin qaynaqlarıdır. Bir kasa böyürtkən kimi meyvə bütün gündəlik C vitamini ehtiyacınızı ödəyir. Ancaq unutmayın ki, bu meyvələr kommersiya məqsədi ilə GMO toxumları ilə istehsal olunur. Buna görə də, mümkün qədər təbii olanları tapmağa çalışın.
Ananas: Bir kasa ananas gündəlik C vitamini ehtiyacınızı qarşılayır. Bu meyvənin tərkibində həzm sisteminiz üçün faydalı olan və ağrı kəsici xüsusiyyətlərə malik bromelain də var.
Brüssel kələmi: 8 Brüssel kələmi C vitamini ehtiyacınızı qarşılamaq üçün kifayətdir.
gül kələm: Kiçik bir parça gül kələmi bütün C vitamini ehtiyaclarınızı ödəyir.
Tərkibində C vitamini olan digər meyvə və tərəvəzlər
- Manqo
- Pomidor
- Qabığlı kartof
- Qarpız, qovun, müşk qovun
- Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, ispanaq, pırasa…
- Cəfəri
- balqabaq
- noxud
Bitkilər C vitamini mənbəyidir
Təbiətdə mövcud olan və ya yetişdirə biləcəyiniz bir çox bitki C vitamini mənbəyidir. Kamkamu giləmeyvə və qırmızı qızılgül çiçəkləri vitamin C tabletlərində istifadə edilə bilən yüksək qida dəyəri olan bitkilərdir. C vitamini ehtiyacınızı bu bitkilərdən istifadə etməklə qarşılaya bilərsiniz.