Bu şəkildə meyvə istehlakı orqanizmin turşu səviyyəsini azaldır. – ARMY.AZ
Army.az-a istinadən bildiririk ki
Yeni bir araşdırma göstərir ki, gündə bir alma tərəvəz ilə birlikdə istehlak hipertansiyon üçün ilk sıra müalicə ola bilər.
Düzgün qidalanmanın ümumi sağlamlıqda oynadığı böyük rol elm adamları tərəfindən daim vurğulanır. Bununla belə, ABŞ-da aparılan bir araşdırma, meyvə və tərəvəzlərlə zəngin bir pəhrizin həm ürək, həm də böyrək sağlamlığını yaxşılaşdırarkən qan təzyiqini aşağı saldığını təsdiqlədi.
Müasir pəhrizlərin əksəriyyətində orqanizmdə yüksək miqdarda qeyri-sağlam turşu istehsal edən heyvan mənşəli məhsullar olsa da, meyvə və tərəvəzlər bu turşunun zərərsizləşdirilməsinə kömək edə bilər.
Araşdırma aparan Texas Universiteti Tibb Fakültəsinin daxili xəstəliklər professoru Dr. Donald Wesson, “Müasir cəmiyyətlərdə istehlak etdiyimiz qidalar meyvə və tərəvəzdən çox ət kimi heyvan mənşəli məhsulları ehtiva edərsə, turşu istehsal edən bir bədənə sahib olarıq” deyir.
American Journal of Medicine-də nəşr olunan araşdırmada, qan turşusu səviyyəsi də çox yüksək olan 153 birincili hipertoniya xəstəsi üç qrupa bölündü: gündəlik pəhrizlərinə 2-4 porsiya meyvə və tərəvəz əlavə edənlər; natrium bikarbonat (çörək soda) tabletləri qəbul edənlər və standart qan təzyiqi müalicəsi və dərmanlar qəbul edənlər. Xəstələr beş il izlənildi.
Nəticələrə görə, daha çox meyvə və tərəvəz yeyən və ya soda tabletləri qəbul edən hər iki qrupda böyrəklərin sağlamlığı yaxşılaşıb. Bununla belə, yalnız yüksək meyvə və tərəvəz pəhrizi həm böyrək sağlamlığını, həm də ürək sağlamlığını yaxşılaşdırdı.
Araşdırmada iştirakçılara alma, portağal, şaftalı və kişmiş kimi meyvələr, yerkökü, gül kələm, badımcan və kahı kimi tərəvəzlər verildi. Buna görə də kişmişin bədəndə turşunu zərərsizləşdirməkdə ən təsirli olduğu müəyyən edilmişdir.
Dr. Wesson xəbərdarlıq etdi ki, təzə meyvə və tərəvəzə çıxışı olmayan insanlar əvəzinə çörək soda tabletlərinə müraciət etməməlidirlər.
Diyetoloq Amy Kimberlain daha çox tərəvəz və meyvə istehlak etmək istəyənlər üçün bəzi məsləhətlər verdi.
DAHA SAĞLAM QİDALANMAK ÜÇÜN BUNLARI EDİN
1. Hər həftə yeni mövsümi meyvə və ya tərəvəzi sınayın.
2. Səhər yeməyində yumurtalarınıza (qaynadılmış və ya omlet) tərəvəz əlavə edin.
3. Yulaf ezmesine meyvə əlavə edin.
4. Salatda sadəcə kahı və pomidordan istifadə etmək əvəzinə, salatı daha maraqlı etmək üçün daha çox tərəvəz əlavə edin; rəndələnmiş yerkökü, xiyar, göbələk, çuğundur və s.
5. Həftə ərzində bişirəcəyiniz tərəvəzləri bişirin və sobada qızardılmış bibər və soğan kimi həftə ərzində yeməklərinizə əlavə edin.
6. Evdə hazırlanmış şorbalar və/yaxud sotelər tərəvəzləri yeməyinizin əsasına çevirmək üçün əla yoldur.
7. Dondurulmuş meyvə və tərəvəzləri əlinizdə saxlayın, xarab olmur və müxtəlif yeməklərə əlavə edə bilərsiniz.
8. Tərəvəzləri humus və ya qatıq dip kimi bir dip ilə atın.
9. Əvvəlcədən doğranmış meyvə və tərəvəzləri əlinizdə saxlayın.
Mənbə: ARMY.AZ