Qırmızı soğan “pis” xolesterinin səviyyəsini 20 faizdən çox azaldır
BEY.AZ informasiya agentliyi xəbər verir
Xolesterinin yüksək səviyyədə olması o deməkdir ki, qanınızda qaraciyərin istehsal etdiyi mumşəkilli maddə – xolesterin həddindən artıq çox miqdardadır. Narahatlığa səbəb olan növ ASLP xolesterindir ki, bu da damarlarınızın divarlarına yapışdığı üçün adətən “pis” xolesterin olaraq adlandırılır. Xoşbəxtlikdən, pəhrizinizi yenidən nəzərdən keçirərək, ASLP xolesterinin əhəmiyyətli azalmaya nail ola bilərsiniz.
Yeni tədqiqatlar qırmızı soğanın istehlakının zərurətini sübut edirlər. Tərəvəzin unikal təsiri “yaxşı” xolesterini saxlayaraq və “pis” xolesterini orqanizmdən kənar edərək ürək xəstəliklərini azalda bilər.
Metbuat.az AZƏRTAC-a istinadən xəbər verir ki, xolesterinin “yaxşı” növü ASLP xolesterini yığaraq və qaraciyərə nəql edərək, onun zərərli təsirinə müqavimət göstərir.
Alimlər müəyyən ediblər ki, soğan pudrası istehlak edən qruplarda “pis” xolesterinin (aşağı sıxlığı lipoproteinlərin və ya ASLP) səviyyəsinin azalması müşahidə olunub, eyni zamanda “yaxşı” xolesterinin (yüksək sıxlığı lipoproteinlərin və ya YSLP) yüksək səviyyəsi saxlanılırdı.
Dördüncü və səkkizinci həftədə OP-5 qrupunda xolesterinin səviyyəsi 11,2 faiz, nəzarət qrupu ilə müqayisədə isə – 20,3 faiz azalıb.
Soğanın müxtəlif bioloji aktivliyə malik olduğu, məsələn, antibiotik və diabet əleyhinə bir vasitə olduğunun göstərildiyinə baxmayaraq, soğanın kimyası bir çox araşdırmaların mövzusu olub.
You must enable Javascript on your browser for the site to work optimally and display sections completely.
Google News Abone ol
Səndə məqalə yaz
* Xəbər və məlumatları bizim email adresimizə göndərə bilər və ya yuxarıda qeyd edilən Məqalə yaz bölməsindən özünüzdə əlavə edə bilərsiz.