fbpx

Şüyüd çayı necə hazırlanır – ARMY.AZ

Rüya Yorumları burda

Army.az-a istinadən bildiririk ki

3 Baxış ✓.

Şüyüd çayının necə hazırlanacağına dair suallara cavab vermək üçün bu məqaləni tərtib etdik. Sizə xoş oxu arzulayırıq. Şüyüd həm dərman məqsədləri üçün, həm də yeməklərə dad vermək üçün istifadə olunur. Toxumlarından yağ turşularının alındığı şüyüd sabun və digər kosmetik məhsullarda ətir kimi də istifadə olunur. Xüsusilə dəmlənmiş şüyüd çayı antioksidant təsiri ilə qocalmanı gecikdirir, ana südünün ifraz olunmasına kömək edir, bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyərək qəbizliyə yaxşı gəlir.

Yuxarıdakı məlumatlara əsaslansaq, şüyüd çayının faydaları ilə yanaşı, yanlış istifadə edildikdə də zərərli təsirləri var. Bu çərçivədə ətraflı araşdırmadan sonra dəmləmə prosesini həyata keçirə bilərsiniz.

Qeyd edək ki, milyonlarla insanın istehlak etdiyi şüyüd çayı əzilmiş, hətta üyüdülmüş yetkin şüyüd toxumlarından hazırlanır. Bu toxumlar antispazmodik, antiinflamatuar və antibakterial/anti-mikrob keyfiyyətlərindən məsul olduğu düşünülən anetol, fenkon və estragol kimi efir yağlı birləşmələrlə zəngindir. Bu vəziyyətlər fayda və üstünlüklər gətirəcəkdir.

Rüya tabirlerini burdan oku

Şüyüd çayı hazırlamaq üçün 2 çay qaşığı əzilmiş və ya üyüdülmüş şüyüd toxumu və 1 stəkan su kifayət edəcəkdir. Doğranmış şüyüd toxumları kifayət qədər qaynadılmış suya əlavə edilməlidir. Bu çayı təxminən 5 dəqiqə dəmləmək lazımdır. Şüyüd çayı dəmləndikdən sonra verilir. İstəyirsinizsə, çaya bal, bir az limon, əzilmiş və ya rəndələnmiş zəncəfil də əlavə edə bilərsiniz.

Şüyüd nədir?

Şüyüd, ümumiyyətlə yerkökü, cəfəri, kərəviz və şüyüdlə yaxından əlaqəli olan Umbelliferae (Apiaceae) ailəsinin üzvüdür. Qeyd etmək lazımdır ki, bu şüyüd bitkisinin qida və tibbdə bir çox ənənəvi istifadəsi var. Şüyüd, xüsusilə qurudulmuş soğanı və yarpaq hissələri yeməklərdə, toxumları isə şüyüd çayında və ədviyyat olaraq istehlak edilir.

Şüyüd, əsasən sarı çiçəkləri olan ətirli illik bitkidir. Dərman məqsədləri və dadına görə tez-tez seçilən şüyüd mətbəxlərin vazkeçilməz bitkisinə çevrilib. Onun toxumları ədviyyat kimi istifadə olunur və uçucu yağ turşuları əldə edilə bilər. Adı çəkilən yağ turşuları bəzi işlətmə dərmanlarının tərkibinə daxildir və sabunlarda və digər kosmetik məhsullarda ətir kimi istifadə olunur.

Keçmişdən bu günə qədər istifadə edilən şüyüd bitkisindən həzmsizlik, qaz şikayətləri, öskürək və bronxit, ana südünün artırılması üçün geniş istifadə edilir. Xüsusilə körpələrdə kolik, menstrual kramplar və menopozla əlaqəli simptomlar üçün istehlak edilsə də, faydaları haqqında kifayət qədər elmi məlumat yoxdur. Şüyüd toxumlarının ürək sağlamlığını qorumaq və xərçəngin qarşısını almaqda təsirli ola biləcəyini dəstəkləyir.

Şüyüd növləri hansılardır?

Şüyüd növləri ikiyə bölünür;

  • Bitki şüyüdləri : Bu şüyüd növü əsasən uzun aromatik gövdələri, yarpaqları və toxumları üçün yetişdirilir. Xoş ətirli olduğu üçün müasir mətbəxlərdə özünə yer tapıb. Bu şüyüd bitkisi 3-5 fut hündürlükdə böyüyə bilər.
  • Florensiya : Bu şüyüd növü digərindən daha qısa gövdələrə malikdir. Əsasən böyük ampulü üçün yetişdirilir və tərəvəz kimi də istehlak edilə bilər. Kök tərəvəzlər kimi çiy də istehlak edilə bilər. Florensiya şüyüdləri çoxsaylı reseptlərdə istifadə olunur. Bu şüyüdün görünüşü, bitkinin altındakı ləçəklərin qalın rozeti ilə soğana bənzəyir.

Yuxarıdakı şüyüdün hər iki növü fərqli anis və ya biyan ləzzətinə malikdir. Qeyd etmək lazımdır ki, bu şüyüd növləri üçün məhsul şəraiti fərqlidir. Xüsusilə bitki şüyüdünü sadəcə yarpaqları kəsməklə ehtiyaca görə yığmaq olar. Şüyüd yarpaqları qurudulub sonra istifadə üçün saxlanıla bilər. Ancaq qeyd etmək lazımdır ki, toxum üçün bitkinin çiçəklənməsini gözləmək lazımdır.

Şüyüd istehlakı üsulları

Şüyüd çayı müxtəlif yollarla istehlak edilə bilər. Bu istehlak nümunələri aşağıdakı kimi sıralana bilər;

  1. Şüyüd dəmlənərək istehlak edilə bilər. Bu istifadə ölkəmizdə şüyüdün ən çox istifadə edilən üsullarından biridir.
  2. Şüyüddən bal və ya şərbət şəklində istifadə etmək olar.
  3. Aydındır ki, şüyüd kommersiya məqsədilə hazırlanmış kapsullar vasitəsilə də istifadə olunur.
  4. Şüyüd bitkisindən yağ kimi istifadə olunduğunu deyə bilərik. Bu yağ çay, şorba və ya souslara dad vermək üçün az miqdarda istifadə edilə bilər. Kosmetika və ətirlərdə də tez-tez istifadə edilə bilər.
  5. Şüyüd həm çiy halda, həm də bəzi yeməklərdə ədviyyat kimi istehlak edilə bilər. Həm təzə ot kimi, həm də salat və şorbalarda bəzək kimi istifadə edilə bilər.

Şüyüd çayı nədir?

Şüyüd otu çayı şüyüd bitkisinin toxumlarından istifadə edilərək hazırlanan bitki çayının bir növüdür. Xüsusilə əzələ spazmlarının qarşısını almağa və aradan qaldırmağa, həzmi yaxşılaşdırmağa və qıcıqlanmış bağırsaq sindromu, ishal, ürək yanması, qaz və mədə krampları kimi mədə-bağırsaq problemlərini müalicə etməyə kömək edən çay kimi istifadə olunur. Qeyd edək ki, üzvi şüyüd çayına üstünlük verənlər üçün qurudulmuş şüyüd toxumundan istifadə etmək daha yaxşıdır.

Şüyüd çayının bir çox faydası var. Bu faydaları aşağıdakı kimi sadalaya bilərik;

  • Şüyüd çayının tərkibində şüyüd bitkisinin tərkibindəki yağ turşuları sayəsində antidiyabetik və antioksidan təsir göstərən komponent var. Bu çərçivədə antioksidant təsiri ilə hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır, yeni hüceyrələrin əmələ gəlməsini dəstəkləyir və yaşlanma əleyhinə təsir göstərir.
  • Şüyüd çayı bakterial və göbələk infeksiyaları ilə mübarizə aparmağa kömək edir. O, həmçinin qan laxtalanmasının qarşısını alır, qadın reproduktiv sistemini dəstəkləyir və ana südünün ifraz olunmasına kömək edir.
  • Tez-tez istifadə edilən şüyüd çayı ağız qoxusuna yaxşı gəlir və nəfəsi təravətləndirir. Həzm sisteminin əzələlərini rahatlaşdırır, bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir və qəbizliyə yaxşı gəlir.
  • Qadınlar üçün ən çətin dövrlərdən biri olan menstruasiya zamanı şüyüd çayının bir çox faydası var. Menstrual krampları azaltmağa kömək edə bilər
  • Şüyüd çayı otu yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
  • Rahat və keyfiyyətli yuxu insanın əhval-ruhiyyəsini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, stressi azaldır, yaddaşı yaxşılaşdırır və təzyiqi aşağı salır. Məlum olduğu kimi, sağlamlıq problemi qeyri-kafi yuxu və ya keyfiyyətli yuxu olmaması ilə bağlı ola bilər.
  • Şüyüd çayı yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdıra bilər. Şüyüd çayı bədən üçün vacib bir mineral olan bol maqnezium ehtiva edir. Tərkibindəki maqnezium yuxusuzluğun müalicəsində faydalı təsir göstərir.
  • Şüyüd çayı yuxu səmərəliliyini artırır və yuxu ilə bağlı problemləri azaltmağa kömək edir.
  • Şüyüd otu çayının düzgün və tez-tez istifadəsi ilə infeksiyalara qarşı mübarizə apara biləcəyini söyləyə bilərik. Məlum olduğu kimi, infeksiyalarla mübarizə üçün bitki çayları tez-tez istifadə olunur. Bu, bitki çaylarının nə qədər faydalı olduğunu ortaya qoyur. Qeyd olunan bitki çayları yoluxucu mikroorqanizmlər tərəfindən istehsal olunan toksinləri atmaq üçün bədəni kifayət qədər maye ilə təmin edə bilər.
  • Şüyüd çayı bir çox bakterial, göbələk və viral infeksiyalarla mübarizə aparmağa kömək edə bilər.
  • Şüyüd çayı qıcıqlanmış bağırsaq sindromundan qorunmağa kömək edə bilər
  • Şüyüdün çoxlu sağlamlıq faydalarından biri də bağırsaq sağlamlığına müsbət təsiridir. Bu çay həzmi dəstəkləyir və qəbizlik, ishal və şişkinliyi aradan qaldırmağa kömək edə bilər.

Yuxarıdakı məlumatların işığında şüyüdün faydaları üzə çıxır. Xüsusilə son dövrlərdə fərdlərin sağlamlıq üçün ehtiyac duyduğu bu bitki çayları tez-tez istehlak edilir. Həzm sistemindən tutmuş, aybaşı ağrılarına qədər hər şeyə faydalı olan şüyüd çayı ayrı-ayrı şəxslərin diqqət mərkəzinə çevrilib.



Mənbə: ARMY.AZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu