fbpx

Çia toxumunun faydaları nələrdir?

Çia toxumları daha çox Meksika və Guatemalada əkilir. Latıncası Salvia hispanica olan chia toxumlarının faydaları arasında zəifləməyə olan təsiri, həzm sistemini rahatlaması və sümükləri gücləndirməsi sayıla bilər. Eyni zamanda bir çox vitamin və mineral ehtiva etməsi səbəbiylə də chia toxumları olduqca faydalıdır. Cənub Amerikalıların da tez-tez qəbul etdiyi bu bitki əslində bir çöl bitkisidir. Şehə toxumu olaraq da adlandırılar.

Çia toxumunun faydaları nələrdir?
A, B, D və E vitaminlərini ehtiva edər. Eyni zamanda dəmir, yod, maqnezium, kükürd, manqan kimi minerallar ilə linoleik turşu ehtiva edər.
Lif məzmunu yüksək bir bitkidir. Bu səbəblə təbii qan şəkərini tarazlaşdıran xüsusiyyəti vardır.
Lif nisbətinin yüksək olması səbəbiylə həzm sistemini də rahatlaşdırar. Bağırsaqlarda olan probiyotik bakteriyaların böyüməsini dəstəklər.


Qan təzyiqini salıcı və xolesterolu tarazlayan təsiri vardır.
Xolesterolu tənzimləməsi, qan təzyiqini salması səbəbiylə ürəyi qoruyar. İnfarkt keçirmə riskini azaldar.
Qan şəkərini tarazlayaraq diyabetə qarşı qoruma təmin etməsi də çia toxumu faydaları arasındadır. Şəkər xəstəliyinə qarşı istifadə edilə bilər.
Qarın bölgəsində yağ toxuması meydana gəlməsinə mane olar. Maddələr mübadiləsini sürətləndirərək, arıqlamağa kömək edər.
Omeqa 3 yağ turşuları, alfa lineik turşu baxımından zəngindir. Edilən araşdırmalara görə, xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini məhdudlaşdırdığı ortaya çıxmışdır. Xüsusilə məmə xərçəngi və rəhm ağızı xərçənginə qarşı qoruma təmin edər.
Mükəmməl bir zülal qaynağıdır.
Performans artırıcı və enerji verici xüsusiyyəti vardır.
Məzmunundakı omeqa 3 sayəsində beyni qoruyar.

Zülal tərkibi səbəbiylə gündəlik zülal ehtiyacını qarşılayar. Eyni zamanda omeqa 3 ehtiva etməsi səbəbiylə də çox seçilər. Balıq və ət qəbul etməyən kəslər üçün də balıq və etməhsullarının yerini tutaraq bədənin zülal, omega3 yağ turşusu və bəzi vitaminlərini qarşılayar. Eyni zamanda tox mühafizəkar xüsusiyyəti vardır. Acmağı önləyər. Bu səbəblə çia toxumu qəbul edən kəslərin zəifləməsi daha asan olar.

Yaşlanmaq, bədəndə sallanmaların və dəridə qırışıqlıqların meydana gəlməsini heç kim istəməz. Çia toxumu yüksək nisbətdə antioksidan ehtiva edər. Antioksidanlar dərini təmir edər, xarici faktorlardan zərər görmə nisbətini azaldar. Çia toxumları dərinin erkən yaşlanmasını önləyər.

Çia toxumları gündəlik kalsium ehtiyacının 18%-ni qarşılayar. Kalsium sümük sağlamlığını, sümük gücünü və kütləsini qorumaq üçün lazımdır. Kalsiumun yanında bor, maqnezium, fosfor və manqan da sümük və əzələləri gücləndirər. Sümüklərin yanında diş quruluşunu və diş sağlamlığını da qoruyar. A vitamini, sink, kalsium və fosfor tərkibi səbəbiylə dişləri qoruyar. Dişlərin üzərində dartar və dolayısilə ağız qoxusuna mane olar. Antibakteriyal təsiri vardır.

Çia toxumunun gündəlik qəbul edilmə miqdarı 1-2 yemək qaşığı qədərdir. Süd, qatıq ya da qarğıdalı qidalarının içinə qarışdırılaraq qəbul edilə biləcəyi kimi nahardan sonra da qəbul edilə bilər. Naharlardan sonra bir stəkan suya 1 yemək qaşığı ataraq yarım saat gözlədin. Daha sonra bu şəkildə içə bilərsiniz.

Nizamlı olaraq xroniki bir narahatlığınız varsa və dərman istifadə edirsinizsə mütləq həkiminizə məsləhətləşərək qəbul etməlisiniz. Çünki chia toxumu bəzi dərmanlarla qarlılıqlı təsirə girə bilər.
Bəzi kəslərdə allergik reaksiyaya səbəb ola bilər. Bulanma, qusma, boğazda qabarıqlıq, dəridə tökülmələr görülə bilər.
Qadınlar hamiləlik dövrlərində Çia toxumu qəbul etməməlidir. Hamiləlik dövründə qəbul edilməsi tövsiyə edilməz.
Bağırsaqlarda həddindən artıq qaz, köp meydana gətirə bilər.
Həddindən artıq qəbul etməməyə diqqət edin. Həddindən artıq istifadə asılılıq yarada bilər.

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu

BEY.AZ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin