fbpx

Hamiləlik və Omega-3

Hamiləlik dövründə omeqa-3 istifadəsinin faydaları tibb dünyasında yerini qoruyur. Omeqa-3-lərin körpənizin inkişafı üçün əhəmiyyətli faydaları var. Bunlar təxminən; Bunlar körpənizin sinir sisteminə, beyin inkişafına və gözdə retinal təbəqənin formalaşmasına təsirləridir.

Omeqa-3 də sağlam hamiləlikdə mühüm rol oynayır. Hamiləlik zəhərlənməsi (preeklampsi), doğuşdan sonrakı depressiya və vaxtından əvvəl doğuş ehtimalının azaldılması bunlardan ən əhəmiyyətliləridir. Hamiləlik dövründə qeyri-kafi diyetdə omeqa-3 qəbulu da aşağı çəkili körpələrin, vaxtından əvvəl doğuşların və keysəriyyə əməliyyatının artması ilə əlaqələndirilir.

Omeqa-3 də körpəyə uzunmüddətli müsbət təsir göstərir. Araşdırmalar göstərib ki, kifayət qədər omeqa-3 qəbul edən gələcək anaların körpələri almayanlara nisbətən diqqəti cəmləmək və vizual qavrayışda daha yaxşı olur və onların inkişafı 2 ay qabaqdadır. Omeqa-3-ün təsirlərinə bu körpələrdə daha az inkişaf və davranış problemləri, yetkinlik dövründə isə daha az rast gəlinən döş və prostat xərçəngi daxildir.

Son tədqiqatlar göstərdi ki, mümkün qədər pəhrizdə omeqa-3 qəbulu daha faydalıdır və çatışmazlıq halları istisna olmaqla, əlavələr lazım deyil.

Hamilə olub-olmamasından asılı olmayaraq hər bir fərd üçün sağlam pəhriz kifayət qədər omeqa-3 ehtiva etməlidir. Hamiləlik dövründə gündə ən az 250 mq omeqa-3 qəbul etməyi tövsiyə edirik. Ancaq körpənin xüsusilə ehtiyac duyduğu dövr hamiləliyin son 3 ayıdır.

Omeqa-3 daha çox balıq və balıq yağı məhsullarında olur. Bunlar yağlı balıqlar (skumbriya, sardina, hamsi və qızılbalıq), omeqa-3 balıq yağı həbləri, təzə və ya dondurulmuş ton balığıdır. Çox vacib bir məqamı yadda saxlamaq lazımdır. Çünki bəzi balıqlarda civə və pcb adlanan kimyəvi maddələr həddindən artıq ola bilər və bu, körpəyə mənfi təsir göstərə bilər. Bu səbəblə bu maddələri ən az miqdarda ehtiva edən və təhlükəsiz şəkildə istehlak edilə bilən balıq növləri; karides, tuna, qızılbalıq, yayın balığına üstünlük verilməlidir. Nəhəng skumbriya və qılınc balıqları bu zərərli maddələrin ən çoxunu ehtiva edən balıqlardır və onlardan qaçınılmalıdır.

Araşdırmalardakı son konsensus həftədə ən azı iki dəfə ən az miqdarda civə və PVC ehtiva edən balıqları istehlak etməkdir.

Balıqdan başqa Omeqa-3 mənbələri; yumurta, meyvə və yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, kətan yağı və qoz. Siz də omeqa 3 ehtiyacınızı gündə 2 qozdan qarşılaya bilərsiniz.

Apteklərdə satılan omeqa-3 həblərində önəmli olan odur ki, siz balığın qaraciyərindən hazırlanmayanlara üstünlük verəsiniz. Çünki balıq qaraciyərində yüksək səviyyədə retinol A vitamini var və bu maddə anadangəlmə qüsurlara səbəb ola bilər. Bu səbəbdən balığın qaraciyərindən deyil, bədənindən alınan omeqa-3 həblərinə üstünlük verilməlidir. Bu, xüsusilə hamilə qadınlar üçün tabletlərdə artıq nəzərə alınıb. Bu tabletlər EPA və ya DHA ehtiva edir və civə ehtiva etmir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu