fbpx
Sağlamlıq

İmmunitet sistemini gücləndirən super qidalar

Soyuq havada evdə qalmaq, soyuqda ortaya çıxan bakteriyalara daha çox məruz qalmaq deməkdir… Həddindən artıq iş görən analar bilirlər ki, sağlam qalmaq üçün güclü immunitetə ​​sahib olmaq lazımdır. Sadaladığımız bu super qidalarla immunitet sisteminizi gücləndirə bilərsiniz!

İmmunitet sistemini gücləndirən təbii qidaları ərzaq mağazasından və ya yaxınlıqdakı bitki həkimindən asanlıqla almaq olar. Mükafat böyükdür! Daha sağlam bədən, parlaq dəri, daha çox enerji və yaxşı əhval-ruhiyyə!

1. super ədviyyatlar

İmmunitet sistemini gücləndirən “super ədviyyatlar” yemək kimi tez-tez istehlak edilə bilər. Himalay dağlarının ətəklərində bitən Morinqa ağacının immunitet sistemini gücləndirdiyi güman edilir. Eyni şəkildə, jenşen bütün dünyada enerjini bərpa etmək və bədəni gücləndirmək təsirləri ilə tanınır. Stressli vəziyyətlərə uyğunlaşmağı asanlaşdıran bir xüsusiyyətə malikdir. Jenşen Türkiyədə ədviyyat kimi tapılması çətin bir bitkidir, lakin onun yerinə zəncəfildən istifadə edin!

2. Mantar

Göbələklər əsrlər boyu immunitet sistemini gücləndirmək qabiliyyəti ilə tanınır. Xüsusilə Yapon göbələkləri tərkibindəki D vitamini ilə ağ qan hüceyrələrinin istehsalını və hərəkətini dəstəkləyir və infeksiyalarla mübarizə aparır. Göbələkdə olan D vitamininin xüsusiyyəti odur ki, bişdikdən sonra dəyərini itirmir! Şiitake ən təsirli göbələkdir.Qış aylarında göbələyi bir-iki saat günəşdə saxladıqdan sonra bişirmək məsləhətdir.

3. probiyotiklər

Sindirim sistemini düzenlerken bağışıklık sistemini de güçlendiren probiyotikler canlı bakterilerden oluşur. Bu bakteriler bağırsaklardaki iyi bakterilerin üremesini tetikler. Günlük diyetinizde mutlaka yer alması gereken bir gıda takviyesi. Mesela en basitinden probiyotik yoğurt tüketebilirsiniz. 

4. Rəngarəng meyvə və tərəvəzlər

Tərəvəz və meyvələrdə minlərlə fitokimyəvi maddə var. Bunlar bakteriya, göbələk və bitkiləri yoluxdura bilən digər yoluxucu xəstəliklərlə mübarizə aparır. Bu kimyəvi maddələr insanları xəstəliklərdən də qoruyur. Ən yaxşısı açıq rəngli tərəvəzləri çiy halda istehlak etməkdir. Ən çox antioksidant çiyələkdə olur. Bundan əlavə, çiyələk kimi meyvələrdə bol miqdarda C vitamini var.

İmmunitet gücləndiricilərinin digər nümunələrinə aşağıdakılar daxildir:

  • Tərkibində sarı karotin olan qidalar: yerkökü və balqabaq
  • Tərkibində qırmızı likopen olan qidalar pomidor və guavadır
  • Antibiotik xüsusiyyətləri olan qidalar, soğan və sarımsaq 

5. Yaşıl çay

Yaşıl çayı müntəzəm olaraq istehlak edin. Çində məşhur olan yaşıl çay bədəndəki iltihabla mübarizə aparır və sərbəst radikallarla mübarizə apararaq DNT zədələnməsi ilə mübarizə aparır.

6. sink

Bu mineral həm də antioksidantdır. Çox vaxt diqqətdən kənarda qalmasına baxmayaraq, immunitet sistemini əhəmiyyətli dərəcədə gücləndirir. İnfeksiyalarla mübarizə apararkən, ilkin mərhələdə xəstəliyin qarşısını alır. Ətdə yüksək miqdarda olan sink xüsusilə vegetarianların çöldən almalı olduğu mineraldır. Digər yüksək sink mənbəyi balqabaq toxumlarıdır…

7. Detoks təsirli qidalar

Bəzi qida komponentləri bədəni toksinləri daha tez təmizləməyə imkan verir. Bütün tünd yaşıl yarpaqlı bitkilərdə olan xlorofil onlardan biridir. Qəlyanaltılarınıza mütləq göyərti daxil edin. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu