fbpx

Brokkoli “pis” xolesterinin səviyyəsini aşağı salır

BEY.AZ informasiya agentliyi xəbər verir


Qandakı “pis” xolesterinin yüksək səviyyəsi insult və ürək xəstəliklərinə səbəb olan tez-tez rast gəlinən səbəblərindən biridir. Lakin xolesterinin səviyyəsini təhlükə zonasından çıxarmaq çətin ola bilər. Bu, çox vaxt dərman qəbul etməyi, bəzi pis vərdişlərdən imtina etməyə məcbur olmağı və ya hətta həyat tərzinin əsaslı şəkildə yenidən gözdən keçirməyi tələb edir.

Metbuat.az AZƏRTAC-a istinadən xəbər verir ki, diyetoloq İqor Strokov deyib: “Səylərinizi asanlaşdırmaq üçün bir neçə tryuk var, misal üçün sulforafanın istehlakı. Bir çox yarpaqlı yaşıl tərəvəzlərdə olan kükürdlə zəngin birləşmə “pis” xolesterinin “əhəmiyyətli” dərəcədə azalmasına səbəb ola bilər”.

Brokkoli sulforafanla zəngin bir neçə qidadan biridir və o xolesterini azaldan pəhrizi əla tamamlayır. Trigliseridlər qandakı daha bir piy növüdür və əsas enerji mənbəyidir, lakin onların həddindən çox olmağı da ürək xəstəlikləri riskini artıra bilər.

Yüksək trigliserid səviyyəsinin ürək xəstəliyi, qan damarı xəstəliyi riskini artırdığı məlumdur və çox yüksək trigliserid səviyyəsi pankreatit kimi ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər.

Tədqiqatçılar, həmçinin sulforafanın ev dovşanlarının qan damarlarının funksiyasını yaxşılaşdırdığına fikir veriblər. Bu, həmçinin ev dovşanlarının qan damarlarında iltihab əlamətlərini azaldıb.



You must enable Javascript on your browser for the site to work optimally and display sections completely.



Google News Abone ol


Səndə məqalə yaz

* Xəbər və məlumatları bizim email adresimizə göndərə bilər və ya yuxarıda qeyd edilən Məqalə yaz bölməsindən özünüzdə əlavə edə bilərsiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu