fbpx
Hamiləlik

Hamiləlikdə Qaz Ağrısı və Şişkinlik

Həzm sisteminizdə qaz iki şəkildə əmələ gəlir. Ya havanı udmaqla, ya da yoğun bağırsaqlara gələn bəzi qidaları oradakı bakteriyalar kifayət qədər həzm etmədən parçalayaraq. Havanı udduğunuz zaman bədən onu adətən geğirmə şəklində xaric edir. Çıxarılması mümkün olmayan kiçik bir miqdar aşağı düşür və qaz halında qalın bağırsaqlardan çıxarılır.

Qida qruplarının çoxu həzm sisteminin yuxarı hissəsi olan mədə və nazik bağırsaqlarda fermentlər tərəfindən parçalanır və həzm oluna bilir. Bəzi qaz əmələ gətirən qidalar isə tam parçalanmadan yoğun bağırsağa çatır və oradakı bakteriyalar tərəfindən parçalanır. Bu parçalanma qaz yaradır və şişkinliyə səbəb olur. Qaz əmələ gətirən qida maddələri hər bir insanda fərqli ola bilər və hər bir insanın yoğun bağırsaqlarında bakterial tarazlıq eyni deyil. Buna görə də hər kəsin orqanizmində qaz əmələ gəlməsinin miqdarı fərqlidir.

Maraqlı məqam ondan ibarətdir ki, orta hesabla bir insan gündə 1-2 litr qaz istehsal edir və gündə orta hesabla 20 qaz keçidi olur, yəni nəfəs alır. Hamiləlikdə ilk aylardan şalvarınızın düymələri açıq oturmalı ola bilər və ya ətrafınızdakı insanlar “Əkiz uşaq daşıyırsınız?” deyə soruşa bilər. Sizə sual verilə bilər.

İlgili Makaleler

SƏBƏBLƏR;

Hamiləlik dövründə qazın artmasının və buna görə də qaz ağrısının və şişkinliyin səbəbi progesteron hormonundan asılı olaraq bədəndəki bütün düz əzələ hüceyrələrinin rahatlamasıdır. Həzm sistemində qida maddələrinin irəliləməsinə imkan verən düz əzələ hüceyrələri də istirahət etdiyi üçün qidalar daha yavaş hərəkət edir, həzm sistemində daha uzun müddət qalır və həzm yavaşlayır.

Bundan əlavə, hamiləlik irəlilədikcə böyüyən uşaqlıq həzm sistemini və mədəni sıxır. Bu mexanizm hamiləlik dövründə mədə yanması, həzmsizlik, qəbizlik kimi digər şikayətlərin artmasının səbəbidir.

MƏN HƏKİMİMƏ NƏ VAXT ZƏNG ETMƏLİYƏM?

Əgər qazınız çox olubsa və bütün tədbirlərinizə baxmayaraq sizi narahat edirsə, dərman dəstəyi üçün həkiminizə müraciət edə bilərsiniz. Heç vaxt dərman və ya qida əlavələrini, hətta bitki mənşəli əlavələri təkbaşına qəbul etməyin. Məsələn, aktivləşdirilmiş karbon kimi bəzi karminativlər hamiləlikdə təhlükəsiz deyildir.

Əgər narahatlığınız şişkinlikdən çox qarın ağrısı və ya kramp, nəcisdə qan, ürəkbulanma və qusma ilə müşayiət olunan şiddətli ishal şəklindədirsə, mütləq həkiminizə müraciət etməlisiniz.

YÜNGÜLLƏŞDİRMƏK ÜÇÜN NƏ EDƏ BİLƏRƏM?

Qazı azaltmaq üçün ediləcək ən yaxşı şey sizdə qaz əmələ gətirən qidaları müəyyən etməyə çalışmaq və onları pəhrizinizdən çıxarmaqdır. Bunun üçün yemək gündəliyi saxlaya bilərsiniz. Gündəlik nə yediyinizi qeyd etmək və simptomlarınız olduqda bunu əlaqələndirmək sizə günahkar olan qidaları tapmaqda kömək edə bilər.

Ümumiyyətlə, ən çox qaz əmələ gətirən qidalar lobya, lobya, kələm, gül kələm, brokoli, Brüssel kələmidir və bunların hamısı rafinoza adlı şəkər ehtiva etdiyi üçün qaz yaradır. Yenə bəzi qida qrupları təbii olaraq çoxlu fruktoza ehtiva edir və fruktoza bəzi insanlarda həddindən artıq qaz əmələ gəlməsinə səbəb olur. Misal üçün; pırasa, soğan, yaşıl soğan, artishok, quru meyvələr, bal, armud və alma kimi. Bəzi, xüsusilə qablaşdırılmış məhsullarda olan süni tatlandırıcılar və fruktoza siropu da həddindən artıq qaza səbəb ola bilər.

Bu qidalar ən çox yayılmış səbəblərdir və hər kəs üçün fərqlidir. Odur ki, bu qidaları rasionunuzdan çıxarmaq əvəzinə, sizə təsirlərini izləmək daha faydalı olar.

Aşağıdakı ehtiyat tədbirlərinin görülməsi də qaz əmələ gəlməsinin və ya narahatlığın qarşısını ala bilər;

  • Hərəkətsiz qalmamaqla həzm sisteminizi tənbəllikdən xilas edə bilərsiniz.
  • Gün ərzində ağır yeməklər yerinə az və tez-tez yeməyə çalışın.
  • Yeməyinizi yaxşıca çeynəməyə və udmağa çalışın, bunun üçün vaxt ayırın. Unutmayın, siz hər dişləməni dərhal silmək əvəzinə zövq alaraq istehlakı həyat prinsipinizə əks etdirə bilərsiniz. Həyatınızda hər şeyi etmək, yaşamaq, həzz almaq…
  • Qazlı içkilərdən uzaq durun.
  • Yemək yeyərkən danışmamaq hava udmağınıza mane olacaq.
  • Yemək zamanı maye qəbul etməməyə çalışın. Bol maye içməlisiniz, ancaq yeməklər istisna olmaqla, onu gün ərzində yaymaq olar.

*İçkilərinizi butulka yerinə stəkanla götürmək də havanın udulmasının qarşısını alacaq.

  • Qəbizliyi aradan qaldırmaq və ya yüngülləşdirmək qaz əmələ gəlməsini də azaldar.

*Tərkibində süni dadlandırıcılar olan qidalardan uzaq durun.

*Hətta qəlyanaltı yesəniz belə, oturaraq yeyib-içməyə çalışın.

*Sıx olmayan rahat paltarlar şişkinliyin sizi narahat etməsinin qarşısını alacaq.

  • Saqqız çeynəmək qazı artıra bilər.

*Siqareti tərgitmək üçün başqa bir səbəb… Siqaret mədə turşuluğunu artırır.

*Bəzi insanlar stresli və gərgin vaxtlarda çox hava udurlar. Düzgün tənəffüs texnikası və rahatlama üsullarını öyrənmək bu vəziyyətdə kömək edəcəkdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu